Hírek

Kedves Betegeink!

 Március 16. óta kizárólag  előzetes telefonos megbeszélés után időpontra fogadunk betegeket. Akit lehet, telefonos kikérdezés és megfelelő telekommunikációs eszközök igénybevétele (fényképek, videók)  alapján látjuk el. Eddigi tapasztalatok alapján a telemedicinális ellátás az esetek 95%-ban jól működik. Akiket szükséges vizsgálni, őket időpontra behívjuk a rendelőbe és megfelelő védőfelszerelésben az elkülönítőben 5-10 perc alatt megvizsgáljuk, recepttel ellátjuk és megbeszéljük a teendőket. Ha a gyermeknél légúti tünetek jelentkeznek, vagy egyéb koronavírus fertőzésre gyanús tünetet tapasztalunk, az alábbiak szerint járunk el: 

 1. Ha a gyermek jó állapotú, azt kérjük majd Önöktől, hogy bármilyen légúti betegség esetén két hétig maradjanak otthon, ahol lázas, köhögő beteg van, ott az egész család szigorúan tartsa be az otthoni izoláció szabályait:  az ilyen betegek ill.családok két hétig sehova nem mehetnek ki, hogy ne fertőzzenek meg másokat.
 2. Minden koronavírus fertőzésre gyanús betegnél igyekszünk tesztet végeztetni. Ehhez a speciális mentőegységet küldjük majd ki Önökhöz, akik orrból és torokból váladékmintát vesznek víruskimutatásra vagy vérből végeznek ellenanyag kimutatást gyorsteszttel, amennyiben a tünetek már legalább 4-5 napja fennállnak.  A teszteknek néhány nap múlva lesz eredménye, melyről mi értesítjük Önöket. Ha a teszt pozitív, akkor a két hetes karantént a járványügyi hatóságok is ellenőrizni fogják. 
 3. Ha a beteg állapota súlyos (nehézlégzése van, nagyon magas láza van, nem itatható, gyenge, szokatlan bőrkiütései vannak) akkor a speciális szállítómentőt fogjuk kiküldeni, akik a megfelelő kórházba szállítják Önöket (gyermekeket a Heim Pál Kórházba vagy az I. Gyermekklinikára, felnőtteket a László Kórházba). A gyermek pozitív teszteredménye esetén egy szülő a kórházban maradhat a gyermekkel, ha állapota lehetővé teszi és ha vállalja az önkéntes kórházi karantént a gyermek gyógyulásáig. 

Szerencsére a koronavírus betegség a gyermekeknél kb 90%-ban enyhe lefolyású. Így a legtöbb esetben annyi teendőjük lesz, hogy tüneti kezelés mellett (lázcsillapítás, bő folyadékbevitel) otthon maradnak két hétig. Ebben további megértésüket és együttműködésüket kérjük, csak így van esélyünk a járvány lassítására! A tünetmentesektől  is az otthonmaradást kérjük (bárki lehet tünetmentes fertőzött), de akinek enyhe/mérsékelt légúti tünetei vannak, annak kötelező két hétig otthon maradnia. Tegyünk együtt a járvány megállításáért!  Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra! 

Budafoki Gyermekrendelő működési rendje koronavírus járvány idején

 

A járványügyi vészhelyzet miatt és az EMMI  2020. 03.15-én kelt utasításai alapján a rendelést az alábbiak szerint szervezzük át annak érdekében, hogy minimalizáljuk a rendelőben bekövetkező koronavírus fertőzés lehetőségét, mind az ott ellátott betegek, mind az egészségügyi személyzet érdekében:

BETEGRENDELÉS:

 • A betegrendelésen és az egészséges tanácsadáson történő megjelenés kizárólag előzetes telefonon történő időpontegyeztetést követően lehetséges (kivéve a közvetlen életveszély elhárítása), ennek kapcsán döntjük el, hogy fennállhat-e a koronavírus fertőzés gyanúja.
 • Koronavírus fertőzött és kontakt személy a betegrendelőbe és a tanácsadóba nem léphet be.
 • A rendelőben 8-19 óra között folyamatos telefonos elérhetőséget biztosítunk (06-1-229-1713). Időpontokat a rendelés teljes idejére 15 percenként adunk.
 • A váróterembe belépni csak az egészségügyi személyzet előzetes engedélyét követően, hívásra lehetséges.
 • A várótermet lehetőség szerint csak áthaladásra használják, illetve ott orvosonként maximum egy felnőtt és a gyermeke(i) tartózkodhat(nak). A várakozás a rendelő előtt, szabadban, egymástól legalább egy méter távolságot tartva, vagy saját autóban javasolt.
 • Kérjük, hogy a szülő és a 4-5 év feletti gyermekek maszkban érkezzenek a rendelésre.
 • A gyermek és szülő a váróban elhelyezett automata fertőtlenítővel végezzen kézfertőtlenítést. A váróteremből a játékokat  és a fertőzés átadására alkalmas tárgyakat eltávolítottuk.
 • A vizsgáló helyiségbe is egyszerre csak egy szülő és gyermeke(i) léphet(nek) be. A gyermekeket csak egy felnőtt kísérje, aki lehetőleg NE idős hozzátartozó legyen.
 • Az ellátás maximum 10 percig tarthat, ezért kérjük, hogy kérdéseikkel pontosan készüljenek fel, számítsanak rá, hogy gyors és célirányos, a leglényegesebb panaszokra, tünetekre fókuszáló ellátásban részesülnek majd.
 • A vizsgálóágyat és a kilincseket, illetve a gyermek/szülő által megérintett felületet minden beteg után fertőtlenítjük.
 • Az ellátás során az egészségügyi személyzet legalább sebészi maszkot visel, melyet szükség esetén kiegészít az NNK eljárásrendben szereplő további védőfelszerelésekkel.

 

ADMINISZTRÁCIÓ:

 • Az adminisztratív feladatokat (jogosítvány, igazolások, közgyógy-igazolvány hosszabbítás) elhalasztjuk. A lejáró szakorvosi gyógyszer javaslatok automatikusan a járványügyi vészhelyzet alatt és azt követően 90 napig, az igazolványok pedig még plusz 15 napig maradnak érvényben.
 • Receptek felírása, táppénz, beutaló kérése továbbra is email-ben történik. A gyógyszerek a vészhelyzet idején gyermekek számára is kiválthatók papíralapú vény nélkül, emiatt nem szükséges a rendelőbe jönniük. Táppénzre vétel csak a gyermek tényleges betegsége esetén történik. Iskolai/óvodai igazolások kiállítására nincs szükség.
 • Mivel lényegesen kevesebb papír kiadására lesz szükség ezért az elkészült papírokat kizárólag a rendelés utolsó negyedórájában áll módunkban kiadni

 

EGÉSZSÉGES TANÁCSADÁS:

 • Az egészséges rendelés a kötelező és/vagy ajánlott védőoltások beadására és a csecsemőkori szűrővizsgálatok elvégzésére fog korlátozódni, a tanácsadással kapcsolatos kérdéseiket e-mailben vagy telefonon tehetik majd fel. A váróban itt is egy gyermek és egy szülő várakozhat egyszerre egy helyiségben.  A többiek számára a várakozás a rendelő előtt, szabadban, egymástól legalább egy méter távolságot tartva, vagy saját autóban javasolt.

 

RENDELŐN KÍVÜLI ELLÁTÁS:

 • Rendelőn kívüli betegellátás csak nem mobilizálható beteg esetében kérhető (pl. lélegeztetett beteg ellátása), előtte telefonon győződünk meg arról, hogy a betegnél és a vele egy háztartásban élőknél felmerülhet-e a koronavírus fertőzés gyanúja.

 

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

A Budafoki Gyermekrendelő orvosai és asszisztensei

 

Budapest, 2020. 03.16.

Forrás:

MAGYARKÖZLÖNY • 2020. évi 42. szám 1385.    

A dokumentum nem helyettesíti a jelenleg érvényes magyar eljárásrendet, annak ismerete és betartása kötelező! A járványügyi helyzet változásával a dokumentumot frissítjük.

 

 

 

Recepteket, beutalókat, igazolást, táppénzes papírt az alábbi e-mail címeken kérhetnek a saját orvosuktól.

Ha a kért dokumentum elkészült, emailben visszajelzést kapnak, kérjük, hogy csak ezt követően jöjjenek a papírokért.

Dr. Tóth Márta: ildi22rendelo@gmail.com

Dr. Szabó Kis Mária: judit22rendelo@gmail.com

Dr. Karászi Éva: zsuzsa22rendelo@gmail.com

Dr. Eiszrich Ádám: ancsa22rendelo@gmail.com

Dr. Laczkovszki Melinda: nora@healkids.hu