Hírek

 


  
Kedves Szülők!
COVID információk röviden:
 
1. TESZTELÉS: Budapesten 6 tesztelőállomás nyílt, ahova autóval tudnak menni, amennyiben a háziorvos megkérte a tesztet az OMSZ-nál. A tesztkérés során az időpontot is lefoglaljuk Önöknek online az adott mintavételi pontra. A XXII. kerületi lakosoknak a XXI. kerületi (Csepel, Deák F tér) és az érdi mintavevőhely a legközelebbi. Természetesen az otthoni mintavételre is van lehetőség, ez esetben a Mentők hívják fel Önöket időpontegyeztetés céljából. Mindkét tesztelési forma INGYENES, mivel a háziorvos kéri.
A tesztelés során először antigén gyorstesztet végeznek orrgaratból, ha ez pozitív, további vizsgálat nem szükséges, a beteg COVID fertőzőttnek minősül és meg kell kezdeni a 10 napos karantént. Ha negatív az antigén teszt, PCR mintavétel történik orr -és torokváladékból. Sajnos előfordulhat, hogy a negatív antigén teszt ellenére pozitív a PCR, mivel az antigén teszt kevésbé érzékeny és csak nagymennyiségű vírus kimutatásra alkalmas. Ezért a fertőzés biztos kizárásához meg kell várni a PCR teszt eredményét.  
2. VÁRAKOZÁS TESZTEREDMÉNYRE: Amíg a teszt eredményre várnak (1-3 nap), addig a betegnek otthon kell maradnia! A családtagok ekkor még nem kerülnek karanténba, de azt kérjük, hogy csak a legszükségesebb teendők miatt hagyják el otthonukat. Ha típusosak a tünetek (pl szaglás, ízérzés vesztés) akkor a családtagoknak is érdemes otthon maradni, ha megoldható. A teszt eredményét a háziorvostól tudják megérdeklődni vagy ügyfélkapun is elérhető, ha regisztráltak a gyermek TAJ számával.
3. INTÉZKEDÉSEK POZITÍV TESZTEREDMÉNY ESETÉN:Ha az antigén vagy PCR teszt pozitív, a betegnek és az egy háztartásban élő családtagoknak 10 napig otthon kell maradniuk. A beteg akkor tekinthető gyógyultnak, ha eltelt a 10 nap ÉS legalább 3 napra tünetmentes. 
A karantén alatt a tünetmentes családtagokat rutinszerűen nem teszteljük, de akinél tünetek jelentkeznek, őt kötelező tesztelni. Ha az új tünetes családtag is pozitív, akkor értelemszerűen az új betegnek és a család többi tagjának a tünetek kezdetétől újraindul a 10 nap karantén.
A karantén ideje alatt kizárólag tesztelés céljából szabad elhagyni a lakást, maszkban!
4. OTTHONI TEENDŐK: Amennyire megoldható, a beteg családtagot különítsék el már a tünetek kezdetén, ha lehet külön szobában tartózkodjon és aludjon, külön fürdőszobát használjon és külön evőeszközöket használjon étkezésnél. (Természetesen mindez kisgyermekeknél nem megoldható, de szülők, nagyobb gyerekek esetén érdemes rá törekedni.) A közös terekben maszkviselés ajánlott és gyakori szellőztetés javasolt. Gyakori kéz-és felületfertőtlenítés szükséges. Ha a családtagok el is kapják a fertőzést, nem mindegy, hogy mennyi vírussal fertőződnek meg. 
5. A BETEG ÁPOLÁSA: A beteg esetében tüneti kezelés javasolt, láz és fájdalomcsillapításra paracetamol, ibuprofen tartalmú készítmények és Algopyrin/Flamborin alkalmazható. Fontos a bő folyadékfogyasztás, D és C vitamin bevitel, köhögéscsillapítók, később váladékoldók használhatók. Gyermekeknél szerencsére általában enyhén zajlik le a betegség, döntő többségük néhány nap alatt gyógyul tüneti kezelés mellett, bár a brit mutáns esetén a kórházba kerülések száma kissé emelkedett és különös figyelmet kell fordítani a késői szövődményekre (long-COVID. sokszervi gyulladás)
 
 
ÚJ Rendelési idők 2021.05.01.-től (ha senki nincs szabadságon)
 
Hétfő
10 - 12 : Dr. Laczkovszki Melinda  Prevenció: 08-10 egészségeseknek
12 - 16 : Dr.Eiszrich Ádám
12 - 16 : Dr. Tóth Márta
16 - 20 : Dr. Karászi Éva
16 - 20: Dr. Szabó Kis Mária
Kedd
08 - 10 : Dr. Tóth Márta              Ta.: 10-12
10 - 12 : Dr. Eiszrich Ádám         Ta.: 08-10
14 - 16 : Dr. Szabó Kis Mária       Prevenció:12-14 egészségeseknek
14 - 16 : Dr. Karászi Éva             Prevenció:12-14 egészségeseknek
16 - 20 : Dr. Laczkovszki Melinda
Szerda
08 - 10 : Dr. Szabó Kis Mária       Ta.:10-12
10 - 12 : Dr. Karászi Éva             Ta.:08-10
14 - 16 : Dr. Laczkovszki Melinda Ta.:12-14
16 - 20 : Dr.Tóth Márta
16 - 20 : Dr. Eiszrich Ádám
Csütörtök
10 - 12 : Dr. Tóth Márta       Prevenció:08-10 egészségeseknek
10 - 12 : Dr. Eiszrich Ádám   Prevenció:08-10 egészségeseknek
12 - 16 : Dr. Karászi Éva
12 - 16 : Dr. Szabó Kis Mária
16 - 20 : Dr. Laczkovszki Melinda
Péntek/páros hét/
08 - 12 : Dr. Karászi Éva
08 - 12 : Dr. Szabó Kis Mária
12 - 16 : Dr. Laczkovszki Melinda
16 - 20 : Dr. Tóth Márta
16 - 20 : Dr. Eiszrich Ádám
Péntek/páratlan hét/
08 - 12 : Dr. Eiszrich Ádám
08 - 12 : Dr. Tóth Márta
12 - 16 : Dr. Laczkovszki Melinda
16 - 20 : Dr. Karászi Éva
16 - 20 : Dr. Szabó Kis Mária

Recepteket, beutalókat, igazolást, táppénzes papírt az alábbi E-MAIL CÍMEKEN kérhetnek a saját orvosuktól.

Ha a kért dokumentum elkészült, emailben visszajelzést kapnak, kérjük, hogy csak ezt követően jöjjenek a papírokért.

Dr. Tóth Márta: ildi22rendelo@gmail.com

Dr. Szabó Kis Mária: judit22rendelo@gmail.com

Dr. Karászi Éva: zsuzsa22rendelo@gmail.com

Dr. Eiszrich Ádám: ancsa22rendelo@gmail.com

Dr. Laczkovszki Melinda: nora@healkids.hu