Hányás hasmenés

Teendők gyomor-bélrendszeri fertőzés esetén

  1. Folyadék- és elektrolitpótlás orális rehidráló folyadékkal (ORS, ORF). pl Normolyt, Sodioral, HIPP ORS, Biogaia-ORS. Csecsemőknél anyatej is. Az ORS-el a vírusos hasmenések optimális elektrolit és glükóz pótlását biztosítják a megfelelően beállított natrium, kálium és cukor tartalmuk révén. Adagolás: Kezdetben 50 ml/tskg 1-2 óra alatt, majd minden hányás/hasmenés után 10ml/kg folyadék adandó. Hányás után 40-50 percet célszerű várni, majd az itatást kortyonként kell kezdeni, lehetőleg hideg itallal (1-1 korty 4-5 percenként, így egy óra alatt 1-2dl folyadék bevihető) Ha a gyermek az ORS-t nem fogadja el az íze miatt, hűtve és cukrozatlan gyümölcsteába keverve sem, akkor adjunk almalevet vízzel felére hígítva, sóbevitelhez levest, esetleg sportoláshoz javasolt elektrolit oldatokat. Kálium pótlásra banán adható.
  2. Probiotikum: Saccharomyces boulardi, L. reuteri vagy L rhamnosus GG tartalmúak a bizonyítottan hatásosak (pl Enterol, Protexin, BioGaia, Entero-bull)
  3. Smecta, esetleg Tasectan adható bélgyulladás csökkentésre hasmenés esetén
  4. Diéta nem szükséges, max. tej/tejtermék kihagyása, de csecsemőknek/kisdedeknek anyatej és tápszer adható.
  5. Hasfogót gyermeknek nem adunk (szén, Imodium). Receptre írható Hidrasec granulátom és kapszula, vizes hasmenés esetén.
  6. Hányáscsillapításra bizonyítottan hatékony gyógyszer jelenleg nem elérhető (Daedalonetta, Cerucal, esetleg B6 vitamin  próbálható, de az újabb ajánlások nem javasolják). Ondansentron tartalmú gyógyszerek kórházakban már elérhetőek, a jövőben alapellátásban is várható az alkalmazásuk.
  7. Kiszáradás jelei esetén (kevesebb vizelet, aláárkolt szem, száraz nyelv, ráncolható bőr, csökkent turgor a hasfalon, aluszékonyság)  infúzió szükségessé válhat. Ilyen tünetek észlelése esetén mindenképpen forduljanak orvoshoz. Csecsemők, kisdedek esetén célszerű a folyadékegyenleget mérni (bevitt folyadékmennyiség és ürített folyadékmennyiség a pelenka mérésével.) Tartósan negatív folyadékegyenleg kiszáradáshoz vezet.
  8. Antibiotikum csak néhány esetben szükséges: Salmonellosis 3 hónapos kor alatt vagy bármilyen életkorban 5-6 napig tartó lázas hasmenés esetén (vénás antibiotikum javasolt). Láztalan vagy kevesebb, mint 5 nap lázzal járó Salmonella nem igényel antibiotikus kezelés, növelheti a hordozás valószínűségét. Campylobacter fertőzés esetén Sumamed (azythromycin) javasolt, ha a tünetek maguktól nem szűnnek.

http://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/21635/igy_kezelje_a_hasmenest_hogy_gyermeke_hamarabb_meggyogyuljon_-_dr_novak_hunor_ismerteti_a_legujabb_ajanlasokat