Gyorstesztek

Helyben elvégezhető labor vizsgálatok

  • Vizeletvizsgálat tesztcsíkkal/automatával
    • Húgyúti fertőzés gyanúja esetén vizeletvizsgálatra van szükség, általában vizelettenyésztéssel kiegészítve. A vizelet mintavétel fürdetés/mosdás után történjen. Csecsemők esetében a mintavételhez vizeletgyűjtő tasakot célszerű használni a gáttájék betadine-os lemosását követően. Nagyobb gyermekeknél ideális esetben ún.közepsugár vizeletre van szükség. A vizeletminta a nagylaborban is leadható, de sürgős esetben a rendelőben is lehetőség van a vizsgálat elvégzésére tesztcsíkkal vagy  digitális vizelet analizatorral. Húgyúti fertőzésre utal, ha a vizeletüledékben sok (> 10-20) fehérvérsejt látható baktériumok mellett. Tenyésztésre steril csőben külön mintát kell leadni beutalóval a Szakrendelő laborjában.
  • Vércukormérés ujjbegyből
    • Cukorbetegség (diabetes mellitus) gyanúja esetén vagy ismert diabeteses gyermeknél aktuális vércukor érték meghatározáshoz gyorstesztként kb 1 perc alatt vércukor eredményt mondhatunk az ujjbegyből nyert kapilláris vérből. Az I. típusú diabetes tünetei: fogyás normális vagy fokozott étkezés mellett, nagymennyiségű folyadék fogyasztás, gyakori vizelés. A korrekt diagnózishoz éhgyomri vénás vércukor érték meghatározás szükséges! Normális értékek: éhgyomri vércukor  6, 7 mmol/L alatti, vagy terhelés után (OGTT) 2 órával 7,8 mmol/L alatti érték. Kóros értékek: éhgyomri vércukor> 7 mmol/L vagy random vércukor érték > 11,1 mmol/L.
  • CRP mérés ujjbegyből (gyulladásos jel, vírusos és bakteriális betegségek elkülönítése)
  • Torokváladék gyorsteszt Streptococcus kimutatásra (tüszősmandula gyulladás, skarlát kórokozója)
  • Vér oxigén szint (oxigén szaturáció) meghatározás szív és tüdőbetegségek (asthma, tüdőgyulladás) esetén, ujjra csíptethető pulzoximéterrel.