Bárányhimlő

Terjedés: A betegség cseppfertőzéssel terjed, igen nagy a fertőzőképessége: szoros kontaktus legalább öt percig ill. azonos légtérben tartózkodás legalább egy órán keresztül elegendő a bárányhimlő vírussal történő megfertőződéshez. A fertőzés forrása lehet bárányhimlős beteg már a kiütések megjelenése előtt 2 nappal illetve a kiütések megjelenésétől kb az 5-6. napig (pörkösödésig). A fedetlen testtájon övsömört hordozó beteg szintén fertőzhet.

Lappangási idő: átlagosan 14-15 nap (10-21 nap).

Tünetek: viszkető kiütések jelentkeznek a fejen és a törzsön, később a végtagokon, végül a tenyereken, talpakon, lázzal vagy láz nélkül. A bőrjelenség kezdetben kiemelkedő, piros udvarral körülvett kiütés (papula), mely később hólyaggá alakul. A hólyagok 2-3 nap alatt pörkösödnek. A testen különböző stádiumú kiütések láthatóak egyidőben. A kiütések a hajas fejbőrön ill. a szájnyálkahártyán is megjelennek. Újabb erupciók megjelenésére öt-hét napig lehet számítani, ezután új kiütés egészséges immunitású egyénen nem jelentkezik.

A betegség immunhiányban, daganatos betegekben, kemoterápia mellett súlyos lefolyású, mindenképpen kórházi kezelést igényel! Súlyosabb lefolyás várható atópiás dermatitis, ekzemas bőrbetegség ill. krónikus tüdőbetegség mellett. Minden magas kockázatú csoportban az oltással történő megelőzés javasolt, ha az immunstatusz lehetővé teszi (védőoltási szaktanácsadó dönti el)! Szalicil készítményeket szedő beteg (általában kardiológiai okok miatt) minél korábbi oltása szükséges a Reye szindróma veszélye miatt.

Szövődmények: leggyakoribb a bőrön levő baktériumokkal történő felülfertőződés a hólyagok területéről kiindulva (behatolási kapu). Ezt a vakarás ill. a hintőporral, rázókeverékkel, krémekkel történő bekenés jelentősen elősegíti, ezért ezek használata kerülendő!! A gyulladás jele a kiütés körüli piros, fájdalmas, feszülő, duzzadt bőr és bőr alatti terület. Szintén kóros a testszerte látható halvány rózsaszínes-pirosas (napégés szerű) bőrvörösség ill. a szemek (kötőhártyák) gyulladása. Súlyos esetben véráram fertőzés, sokkos állapot is lehet a következmény. Szövődményre utal az 5-6. nap után ismételten jelentkező láz is. Ilyen esetekben sürgős antibiotikum szükséges, kórházi felvétel mellett.

A vírusfertőzés érintheti a belső szerveket: tüdőt (tüdőgyulladás), beleket, májat, csontvelőt (vérkép eltérések), ízületeket ill. a központi idegrendszert (agyvelőgyulladás ill. kisagyi érintettség egyensúlyzavarral).

Kezelés: lázcsillapítás, viszketéscsillapítás (Fenistil csepp belsőleg), megfelelő folyadékbevitel. A kiütésekre külsőleg hintőpor, rázókeverék, krémek nem adhatók! A beteg zuhanyozhat, közösségbe 2 hétig nem mehet. Levegőzhet. 13 éves kor fölött vírusellenés kezelés a szövődmények nagyobb gyakorisága miatt megfontolandó, felnőttkorban mindenképpen indokolt (5x800mg Telviran vagy Herpesin). Immunhiányos állapotban ill. szövődmények esetén kórházi kezelés szükséges, intravénásan adott vírus ellenes gyógyszerrel. Újszülött fertőződése esetén (anyai varicella a szülés előtt 5 nappal vagy szülés után 2 nappal) szintén kórházi kezelés indokolt.

Megelőzés: 2 oltás beadásával a betegség megelőzhető és tartós védettség érhető el. A két oltás között minimum 4-6 hét szükséges. Egy oltást követően ún. áttöréses bárányhimlő előfordul kevés, nem típusos kiütéssel, enyhe lefolyással. Az oltás mindenkinek javasolt, de kiemelten fontos: daganatos beteg környezetében, csecsemők nagyobb testvéreinél, kamaszoknál, ha még nem esett át a betegségen, terhességet tervező nőknél, akik nem voltak bárányhimlősek, kockázati csoportokban (ekzema, atópiás bőr, tüdőbetegség, immunhiányos állapotokban védőoltási tanácsadó javaslatainak megfelelően). Bárányhimlős beteggel történő találkozást követően az oltás 72 órán belül beadható, mellyel védettség kialakulása várható a tünetek megjelenése előtt.